Hoe natuurinclusief bouwen de biodiversiteit behoudt en de wet natuurbescherming volgt

Natuurinclusief bouwen is een belangrijk onderwerp in de huidige bouwbranche. De nadruk ligt hierbij op het behoud en versterking van biodiversiteit in de gebouwde omgeving. Dit wordt steeds belangrijker, omdat stedelijke gebieden steeds groter worden en er minder ruimte is voor natuur. De wet natuurbescherming speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel wordt beschreven hoe natuurinclusief bouwen en de wet natuurbescherming samenwerken.

Wet natuurbescherming

De wet natuurbescherming is een Nederlandse wet die is bedoeld om de natuur te beschermen en te behouden. De wet bevat o.a. regels voor het beschermen van dieren en het verwijderen van bomen. De wet is van toepassing op de gehele Nederlandse bodem, inclusief de gebouwde omgeving.

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen is een manier om biodiversiteit te behouden en te versterken in de gebouwde omgeving. Dit kan worden gedaan door groene daken, groene gevels en groene ruimtes rondom gebouwen te creëren. Hierdoor wordt de stedelijke omgeving aantrekkelijker voor planten en dieren.

Samenwerking tussen natuurinclusief bouwen en de wet natuurbescherming

Natuurinclusief bouwen kan helpen om te zorgen dat projecten in de gebouwde omgeving voldoen aan de regels van de wet natuurbescherming. Dit kan bijvoorbeeld door de juiste vergunningen aan te vragen en ervoor te zorgen dat projecten geen negatieve impact hebben op de natuur.

 

Bijvoorbeeld, als een gebouw wordt gebouwd in een gebied met beschermde planten- of diersoorten, moeten er maatregelen worden genomen om deze soorten te beschermen. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld een groen dak te creëren of groene gevels aan te brengen samen met nestvoorzieningen en verblijfsplekken. Hierdoor krijgen deze soorten een geschikte leefomgeving in de gebouwde omgeving.

 

Ook, als er bomen moeten worden gekapt voor een bouwproject, moet er rekening worden gehouden met de wet natuurbescherming. Er moeten bijvoorbeeld vervangende bomen worden geplant of er moet een vergunning worden aangevraagd voor het kappen van de bomen. Dit moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in het gebied behouden blijft.

 

Een ander belangrijk aspect van natuurinclusief bouwen is de aanleg van een groene omgeving rondom gebouwen. Dit kan worden gedaan door bijvoorbeeld het aanleggen van een groene tuin of een park. Hierdoor krijgen dieren en planten de mogelijkheid om in de gebouwde omgeving te leven. Dit zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

 

Conclusie

Natuurinclusief bouwen en de wet natuurbescherming zijn belangrijke onderwerpen in de huidige bouwbranche. Door natuurinclusief te bouwen, kunnen we ervoor zorgen dat biodiversiteit behouden en versterkt wordt in de gebouwde omgeving. De wet natuurbescherming speelt hierbij een belangrijke rol door regels op te stellen voor het beschermen van dieren en planten, het verwijderen van bomen en het uitvoeren van projecten. Door natuurinclusief te bouwen en de wet natuurbescherming te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat de leefomgeving voor mens en dier gezond blijft.

Bekijk onze projecten

Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Meer weten?

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Contact

Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011KD Rotterdam

Kennismaken of een vraag stellen?

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.