Ervaringen van onze opdrachtgevers

Nest Natuurinclusief helpt gemeentes, provincies en ontwikkelaars om natuurinclusief bouwen concreet te maken. Met bouwprojecten en gebiedsontwikkeling kun je veel impact maken op de leefomgeving van mens en dier. Er wordt dan ook steeds vaker verwacht dat je natuurinclusief bouwt. Maar hóe je dit kunt doen is niet altijd duidelijk. Het team van Nest helpt je om dit concreet te maken voor jouw locatie en project. Extra voordeel: je voorkomt vertraging door de Wet natuurbescherming.

We werkten al met veel verschillende gemeenten en (gebieds)ontwikkelaars. Hier lees je wat zij over ons zeggen.

Gemeente Nijmegen logo

Wat heeft Nest voor de gemeente Nijmegen gedaan?
De gemeente Nijmegen werkt aan een toolbox natuurinclusief bouwen die in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) komt. Nest heeft voor de achterliggende informatievoorziening gezorgd, zoals pagina's per diersoort met de bijpassende natuurinclusieve maatregelen.

"In de samenwerking met Nest vond ik het heel fijn dat hun team breed betrokken is bij natuurinclusief bouwen: zowel landelijk als gemeentelijk. Ze brengen een breed palet aan ervaring mee. Dat is voor zowel een beginnende gemeente interessant, als een gemeente die al veel verder is op dit gebied.”

BPD logo

Met welke vraag kwam ontwikkelaar Han van Seumeren van BPD bij Nest?
"Ik was onbekend met de locatie, wist niet welke natuurwaarde er was en hoe we deze konden versterken/verbeteren. Ik had twijfels of we de natuurwaarde zoals de gemeente die zag ook zouden herkennen én of we deze in de plannen zouden kunnen verwerken."

Wat heeft de bijdrage van Nest je opgeleverd, op korte en lange termijn?

 • Inzicht in de natuurwaarden van de locatie
 • Kennis van de natuurwaarden van de locatie
 • Weten welke elementen we mee moeten nemen in de planontwikkeling om de natuurwaarden te verbeteren
 • Een verbeterde relatie met de gemeente doordat we met een goed ecologisch plan kwamen.

 • "De samenwerking was prettig en open. Mocht ik weer een nieuwe natuur inclusieve vraag hebben dan zou ik jullie zeker weer benaderen. Ik vond dat je de kennis ook goed overbracht naar onze architect, mijn collega én goed presenteerde bij de gemeente."

  Logo Capelle aan den IJssel

  Wat heeft Nest voor de gemeente Capelle aan den IJssel gedaan?
  Met de gemeente Capelle aan den IJssel werkten we samen om voor haar duurzaamheidsleidraad een simpel toetsingssysteem op te zetten. Deze gemeente heeft namelijk maar beperkte capaciteit en expertise in huis, maar wilde wél de eerste stappen zetten met natuurinclusief bouwen.

  "Nest ging met ons in gesprek over het ambitieniveau van de gemeente en de beschikbare capaciteit. Op die manier is de kans het grootst dat de doelstellingen uit de duurzaamheidsleidraad worden aangenomen en past bij wat de organisatie aankan. Het team van Nest liet ons zien welke verschillende systemen er zijn voor natuurinclusief bouwen, inclusief het toetsen, handhaven en borgen. Vervolgens maakten we het passend bij onze lokale natuurwaarden en doelsoorten, en vooral: heel concreet. Want hoe concreter, hoe gemakkelijker je later kunt toetsen.”

  Logo Eigen Haard

  Review woningcorporatie Eigen Haard
  "In een themasessie over 'Natuurinclusief ontwerpen van gebied en gebouw' deelde Ingrid haar kennis over dit thema met ons team van Ontwikkeling en Acquisitie. Het inspireerde in het nadenken over hoe we daar in onze projecten concreet een vertaling aan kunnen geven. Ingrid leek geen enkele moeite te hebben met de hybride (en daardoor rommelige) setting. En wist iedereen (thuis en in de zaal) ook nog in actie te krijgen!
  Als woningcorporatie hebben we veel impact op de gebouwen en leefomgeving van onze huurders. Duurzaam en natuurinclusief ontwikkelen vormt de toekomst. We gunnen alle corporaties hier kennis in op te doen en er mee aan de slag te gaan. Het team van Nest kan daar zeker bij helpen!”

  Logo Henning Larsen

  Review Henning Larsen
  "I've learned a lot about nature when working together with Ingrid on a project development in Amsterdam. It made me discover new aspects of nature-inclusive design that can bring a lot value to the build environment both socially and sustainably. Nature should always come first to be fully integrated with architecture. I am looking forward to another opportunity to work together with her and the Nest team.”

  Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

  Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

  Meer weten?

  Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

  Contact

  Het Industriegebouw
  Goudsesingel 102
  3011KD Rotterdam

  Kennismaken of een vraag stellen?

  Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

  Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon

  Gratis stappenplan en checklist
  natuurinclusief ontwikkelen

  Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.