Waarom natuurinclusief bouwen in Arnhem
Met een goed natuurinclusief bouwproject verbeter je de leefomgeving, voorkom je vertragingen en onnodige kosten, en voldoe je aan de wensen en eisen van de gemeente en andere stakeholders. Als architect voor de dieren helpt Nest door een sterk natuur-inclusief concept uit te werken en de faunavoorzieningen te ontwerpen en te realiseren. Zo zorgen we samen met projectontwikkelaars en bouwende partijen voor groei van biodiversiteit in de gebouwde omgeving en een betere leefomgevingen voor alle bewoners.
Criteria
Natuurinclusief bouwen vergroot de levenskwaliteit van mensen, die gezonder en gelukkiger zijn wanneer ze omringd zijn door natuur.
Het puntensysteem geeft initiatiefnemers kaders voor natuurinclusief bouwen bij ruimtelijke projecten in Arnhem. Er is gekozen voor een puntensysteem om de creativiteit en keuzevrijheid van ontwerpers te bevorderen. Er moet altijd een minimaal aantal punten gehaald worden door verblijfsplaatsen in te bouwen én door groene maatregelen op, aan en om de woning(en) toe te passen. In sommige gevallen zijn ook maatregelen in de buitenruimte vereist. Welke maatregelen precies worden gekozen om de punten te behalen is aan de initiatiefnemer, in overleg met de gemeente.
- De instandhouding en versterking van het leefgebied van gebouwgebonden diersoorten. Dit doen we door verblijfsmogelijkheden te creëren in gebouwen en de omgeving geschikt te maken.
- Het behouden en versterken van de biodiversiteit in het algemeen, aan de hand van de doel- soorten benoemd in de Arnhemse Groenvisie (2017). Dit doen we door bijvoorbeeld het aanleggen van groene daken en gevels, het planten van bomen of het creëren van amfibieënpoelen.
- De klimaatbestendigheid van het gebied. De aanleg van groen gaat hittestress en droogte tegen en helpt bij wateroverlast.
- Gezonde bewoners. Natuurinclusief bouwen vergroot de levenskwaliteit van mensen, die gezonder en gelukkiger zijn wanneer ze omringd zijn door natuur.
Puntenscore op basis van het prijssegment en type project
Sociale woningbouw (woningbouw coöperaties):
- Totaal # punten (bij opstalgebonden projecten): Aantal woningen x 2;
- Totaal # punten (bij projecten waar ook (een deel van) de buitenruimte wordt ingericht): Aantal woningen x 3;
- Minimum # groene maatregelen: 1
- Minimum # soortgroepen: 1
Middensegment (commercieel huur/koop: rijtjeswoningen, grondgebonden woningen, appartementen):
- Totaal # punten (bij opstalgebonden projecten): Aantal woningen x 4;
- Totaal # punten (bij projecten waar ook (een deel van) de buitenruimte wordt ingericht): Aantal woningen x 6;
- Minimum # groene maatregelen: 2
- Minimum # soortgroepen: 2
Topsegment (2-kapper, vrijstaande woning, penthouse):
- Totaal # punten (bij opstalgebonden projecten): Aantal woningen x 6;
- Totaal # punten (bij projecten waar ook (een deel van) de buitenruimte wordt ingericht): Aantal woningen x 9;
- Minimum # groene maatregelen: 3
- Minimum # soortgroepen: 3
Richtlijnen groene maatregelen:
- Opstalgebonden projecten: minstens 25% van het totaal aantal punten bestaat uit groene maatregelen
Projecten waar ook (een deel van) de buitenruimte wordt ingericht: minstens 50% van het totaal aantal punten bestaat uit groene maatregelen.
Rekentool Puntensysteem
Selecteer de natuur-inclusieve maatregelen die je van plan bent te gaan nemen in het project. Het aantal punten wordt direct getoond. Vul je gegevens in en ontvang het overzicht met de details per e-mail.
Vraag een kansenscan aan
Wil je je bouwproject natuurinclusief ontwerpen en bouwen, en wil je beter begrijpen wat er mogelijk is voor jouw specifieke project? Vraag een kansenscan aan waarbij we onze kennis en data toepassen op jouw projectlocatie.
Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem contact op!
Bij steeds meer bouwprojecten is het gewenst of zelfs verplicht om natuur-inclusieve maatregelen te nemen. Een natuurvriendelijke omgeving is daarnaast ook veel prettiger om in te wonen.
Wil je weten hoe je de natuur mee kunt nemen in jouw bouwproject? Neem contact op!