Natuurinclusief gebiedsontwikkelplan voor BPD

In opdracht van BPD Ontwikkeling BV voor een gebiedsontwikkelingstender brachten we de ecologie in de buurt in kaart en ontwikkelden op basis van deze data analyse en de plannen van het ontwerpteam en experts een natuurinclusief voorstel met daarin de kansen voor natuur en een verbeterd leefklimaat in het gebied.

Daarmee realiseerden we een plan dat veel biodiversiteit in het gebied zou gaan opleveren, ontwikkeld als habitatten met kennis van doelsoorten. Dit waren dus geen losse flarden en elementen, maar het plan toonde de expertise van BPD rondom natuurinclusief bouwen aan de gemeente. De mogelijkheden voor ecosysteemdiensten werden in kaart gebracht die zorgden voor een verbeterd leefklimaat om zo waarde toe te voegen aan het plan en de gemeente kosten te besparen in de toekomst. Daarnaast was er aandacht voor de programmering voor de bouwfase en voor het betrekken van buurtbewoners. Daarbij was gelukkig ook veel ruimte voor wat grapjes.

BPD logo

"Dank voor de uitgebreide toelichting op jullie analyse, echt super waardevol! De presentatie toverde een glimlach op ieders gezicht."

We ontwikkelden daarbij de groen-blauwe strategie voor het gebied. Aangezien klimaatadaptatie en waterretentie voor veel stedelijke ontwikkelingen een belangrijke opgave is, besteedden we veel aandacht voor de mogelijkheden om water een belangrijke rol te laten spelen om de biodiversiteit te verrijken. Biodiversiteitsdata en kennis van verschillende diersoorten zorgden voor een goede basis.

Het ontwerpteam had vervolgens een overzichtelijke lijst met mogelijkheden en keuzes om mee te nemen in de volgende ontwerpfases. Het resultaat was een zeer rijk en compleet plan dat veel expertise toonde op het gebied van natuurinclusief bouwen met oog voor de behoeftes van mensen en dieren als toekomstige bewoners.

Bekijk meer projecten

Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Meer weten?

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Contact

Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011KD Rotterdam

Kennismaken of een vraag stellen?

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.