Natuur-inclusieve zorglocatie Ipse de Bruggen in Nootdorp

Nest heeft Ipse de Bruggen, een stichting met verschillende zorglocaties voor geestelijk gehandicapten, geholpen om hun duurzame ambities te realiseren.  Voor de grootschalige herontwikkeling van locatie Craeyenburch in Nootdorp stelden we het programma voor natuurinclusief bouwen op en creëerden we de inspiratiegids voor de architecten en beheerder van het terrein die de komende jaren bij de verschillende ontwikkelingen gebruikt kan worden. Zo hielpen onze experts het ontwikkelteam om op basis van ecologische kennis en met hulp van de natuur de lokale biodiversiteit te verhogen, de plek aangenamer te maken voor bewoners en medewerkers en om met concrete maatregelen te zorgen dat de wettelijk verplichte natuurbescherming meegenomen werd.

De uitdaging van Ipse de Bruggen

Een van onze leukste projecten in de afgelopen periode was het werken aan een natuurinclusief plan voor landgoed Craeyenburch van Stichting Ipse de Bruggen in Nootdorp. Het team wilde graag ‘meer doen dan wat van de wet moet’. We horen het wel vaker. Of deze: ‘We willen iets met biodiversiteit.’ Ze zochten daarom een deskundig bureau om dit concreet te maken en om te zorgen dat het voor hun medewerkers en bewoners prettiger werd om naar buiten te gaan.

Oplossing: Een natuurinclusief advies voor de herontwikkeling van de locatie

Wat dit project zo leuk maakt is dat een stichting als Ipse de Bruggen langdurig eigenaar is van een locatie en dat ze met de ontwikkeling van hun vastgoed en terreinen -wat altijd wel ergens op een van hun locaties een grote opgave is- een enorm verschil kunnen maken door natuurinclusief te ontwikkelen en bouwen. We helpen ze om met ieder project dat ze oppakken concreet bij te dragen aan meer biodiversiteit, klimaatadaptatie en om een prettige omgeving te realiseren voor hun cliënten en medewerkers. We maken niet alleen een plan vanuit de ecologische kansenscan die van de locatie maken, maar gaan ook concreet aan de slag met de projecten die nu lopen en de teams van architecten en stedenbouwkundigen die hun gebouwen en terrein ontwerpen. Zo brengen we de adviezen meteen tot leven en zetten we samen de eerste stappen om een positieve bijdrage te leveren voor mens en dier.

Resultaten

Ipse de Bruggen kan door de concrete adviezen en inspiratie vanuit ons team de duurzame doelstellingen voor de locatie met iedere toekomstige ontwikkeling verder realiseren. Door heel concreet met een aantal ontwerpen mee te helpen, zijn de natuur-inclusieve adviezen en het belang van natuur op de landgoederen van de stichting echt geland in de organisatie. De verschillende architecten die werkten aan de ontwerpen van de gebouwen op het terrein zijn individueel op weg geholpen. Dit helpt vertraging door de wet natuurbescherming voorkomen en zorgt voor natuur-inclusieve ontwerpen die positief bijdragen aan de leefomgeving van de locatie.

"De inspiratiegids is goed ontvangen en er werd positief gereageerd door de ontwikkelaar."

persoonlijk contact

Nieuwsgierig?

Kun je ook wel een vogel met een bouwhelm gebruiken? Met Nest Natuurinclusief maken we een duurzame impact op de leefomgeving van mensen en dieren. Neem contact op voor meer informatie over onze werkwijze en hoe we jouw bouwproject of gebiedsontwikkeling natuurinclusief kunnen maken.

Bekijk meer projecten

Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Meer weten?

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Contact

Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011KD Rotterdam

Kennismaken of een vraag stellen?

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.