De Eekhoorns in Nijkerk verhuizen

Als architect voor de dieren werken we ook aan gebiedsontwikkeling. Zo bouwen we hotels, bruggen en restaurants, ook voor de eekhoorns. Wat was er aan de hand? De Gemeente Nijkerk wilde nieuwe woningen realiseren. Uit het ecologisch onderzoek bleek echter dat er in dit gebied jaarrond beschermde nesten van eekhoorn aanwezig zijn. Daarom hielpen we de eekhoorns verhuizen naar een ander deel van het projectgebied. Zo’n verhuizing met de aanleg van een nieuw leefgebied in verband met een projectontwikkeling is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Zo blijven de eekhoorns een prettig leefgebied houden, samen met de mensen die hier komen wonen.

Natuurinclusief bouwen Eekhoornkast duurzaam bevestigd aan een boom

Behoud van groene omgeving

Een groot deel van de groene inrichting van het plangebied blijft gelukkig behouden, met name de voor eekhoorn belangrijke houtige beplanting aan de west- en zuidzijde.
 
De eekhoorns hebben nu een nest aan de zijde waar de woningen gebouwd gaan worden. De Gemeente neemt daarom maatregelen om de eekhoorns goed te laten verhuizen: Er worden nestkasten opgehangen, voederkasten geplaatst, notenbomen worden als nieuwe voedselvoorziening aangeplant, en er komen eekhoornbruggen tussen de bomen ingespannen. Zo kunnen de eekhoorns hun weg op een veilige manier tussen de bomen door naar hun nieuwe leefgebied vinden.

Architect voor de dieren bouwt hotels, bruggen en restaurants voor de eekhoorns

Jennifer de Jonge van Nest ontwerpt en realiseert als ‘architect voor de dieren’ de eekhoornbruggen, eekhoorn-bungalows en voederplekken. Ze doet dit in opdracht van de Gemeente Nijkerk en in samenwerking met adviesbureau voor de leefomgeving BügelHajema. “Het zijn de allerleukste projecten om aan te werken, waarbij je echt een nieuwe biotoop maakt voor de dieren.” vertelt Jennifer enthousiast.

Het zijn de allerleukste projecten om aan te werken, waarbij je echt een nieuwe biotoop maakt voor de dieren. Vaak doen we dit ook voor andere beschermde diersoorten bij projectontwikkelingen en renovaties. Zeker de gierzwaluw, huismus en vleermuis, die hun woning in de gevel en onder het dak van gebouwen hebben, krijgen eerst een aantal tijdelijke woningen aangeboden. Daarna worden in de gebouwen speciale verblijfplaatsen gerealiseerd, waardoor ze ook naderhand hun plek krijgen. Een woning in een woning!

Infrastructuur en een leefgebied voor dieren bij projectontwikkeling

Zo’n verhuizing met de aanleg van een nieuw leefgebied in verband met een projectontwikkeling is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Zo blijven de eekhoorns een prettig leefgebied houden, samen met de mensen die hier komen wonen.

Natuur-inclusieve gebiedsontwikkeling Eekhoorns in Nijkerk voor verhuizing

Eekhoorns maken vaak zelf nesten

Eekhoorns maken vaak voor zichzelf meerdere nesten, waarvan een daarvan hun hoofdverblijf is. Ze houden dan nog een stuk of 6 reservenesten aan. De nestverblijven die Faunest plaatst voor de eekhoorns zijn om te zorgen dat ze snel een plek vinden wanneer er gewerkt wordt in het gebied, en de bruggen zijn om de bomen met elkaar te blijven verbinden waarbij de bomen in fases gekapt worden.

Duurzame eekhoornkasten van lokaal hout

Nog een leuk weetje: De verblijven zijn lokaal gemaakt van duurzaam eikenhout door Kien met Hout (Gorssel). Dit hout gaat zeker 25 jaar mee, zonder onderhoud. Er is geen lijm gebruikt waardoor de materialen uiteindelijk weer gemakkelijk circulair verwerkt kunnen worden. Het touw komt van de lokale touwslager in hetzelfde dorp (Touwslagerij Steenbergen) en is puur natuur. Hierdoor konden we gebruik maken van een 6-strengs touw voor een betere grip voor de eekhoorns. Als materiaal hebben we gekozen voor Manila touw. Manila heeft een natuurlijke vettigheid. Dit zorgt ervoor dat het minder water opzuigt, en dus minder zwaar gaat hangen aan de bomen tijdens regenbuien en dat het langer mee gaat. Het is daarmee ook een mooi voorbeeld van een lokale, duurzame oplossing die echt past bij de natuur er omheen.

Touw voor de eekhoornbrug
Eekhoornverblijf van lokaal Gelders eikenhout van Kien met Hout

Circulaire, biobased faunavoorzieningen voor eekhoorns

Deze maken we van duurzame, biobased materialen waarbij we de materialisatie laten aansluiten bij de gewenste levensduur en omgeving. In ons standaard assortiment hebben we eekhoorn-bungalows en voederkasten. Daarnaast kunnen we maatwerk-oplossingen realiseren, zoals deze eekhoornbruggen.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een passende oplossing om dieren te beschermen of de biodiversiteit te vergroten in een project? We maken graag kennis en bespreken wat er mogelijk is.

Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Meer weten?

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Contact

Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011KD Rotterdam

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.

Kennismaken of een vraag stellen?

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon