Natuurinclusief bouwen en ontwerpen voor eekhoorns

Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Mits er voldoende voedsel beschikbaar is, komen ze ook in bebouwd gebied. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos (naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40-80 jaar) omdat daar meer voedsel en nestgelegenheid is. Eekhoorns bouwen nesten in bomen die vooral in de winter, wanneer er geen blad aan de bomen zit, goed waarneembaar zijn. Soms gebruiken ze ook boomholten, oude kraaien- of eksternesten of grote nestkasten als nestplaats. 

Natuur-inclusieve gebiedsontwikkeling Eekhoorns in Nijkerk voor verhuizing
Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling | Eekhoornbrug in Nijkerk

De habitat van een eekhoorn

Als ontwikkelaar en bouwer kun je de eekhoorn helpen door natuurinclusief te bouwen en een geschikte habitat te creëren. Bij voldoende oud bos is het niet nodig nestkasten toe te passen voor de Rode Eekhoorn. Wel is het van belang te kijken naar verkeersaders en drukke wegen binnen het gebied. Gekeken kan worden naar ‘eekhoornbruggen’ tussen bomen over moeilijk te overbruggen gebieden daar waar bomen geen structuur bieden voor een veilige oversteekplaats. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten, dennenappels  en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels.

Eekhoorns houden niet van zon en druk verkeer

Belemmeringen voor eekhoorns zijn drukke verkeersaders en wegen. Eekhoorns houden niet van zon, maar juist van schaduwrijke plekken. Hun natuurlijke vijanden zijn de vos, roofvogels en boommarters.

Natuurinclusief ontwikkelen en ontwerpen gemakkelijk gemaakt. Zo wordt de natuur onderdeel van iedere bouwopgave.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Meer weten?

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Contact

Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011KD Rotterdam

Kennismaken of een vraag stellen?

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en gebiedsontwikkeling favicon
GRATIS CHECKLIST

Bouwbesluit voor de dieren

Ontvang de checklist met randvoorwaarden voor de 3 meest voorkomende gebouw-bewonende diersoorten. Te gebruiken voor:

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklists.