Natuurinclusief bouwen en ontwerpen

Realiseer samen met Nest Natuurinclusief

gebouwen en gebieden voor mens en dier

in een groene en gezonde leefomgeving.

Met bouwprojecten en gebiedsontwikkeling kun je veel impact maken op de leefomgeving van mens en dier. Er wordt ook steeds vaker verwacht dat je natuurinclusief bouwt en dat je vertraging door de Wet natuurbescherming voorkomt. Maar hoe je dit kunt doen is niet altijd duidelijk. Het team van Nest helpt je om dit concreet te maken voor jouw locatie en project.

wij zijn nest

Locatie-specifiek, natuurinclusief advies

Nest adviseert over kansen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en leefbaarheid in de gebouwde omgeving. We combineren ecologische data van de projectomgeving, de creativiteit van de stedenbouwers en architecten, en wensen en eisen vanuit de gemeente tot een natuurinclusief projectplan. Dit doen we op basis van ecologisch onderzoek in het gebied om zo de kansen voor de natuur in kaart te brengen. Om vervolgens dit te helpen toepassen in de ontwerpen om zo positieve impact te maken op de leefomgeving van mens en dier.

werkwijze

Onze aanpak bij natuur-inclusieve bouwprojecten

In onze natuur-inclusieve adviezen gaan we voor de maximale impact die de natuur kan brengen. Als basis gebruiken we hiervoor de locatie-specifieke data over biodiversiteit, het klimaat en de kwaliteit van de leefomgeving. Daarbij weten we een heleboel af van de richtlijnen voor natuurinclusief bouwen, beleid van gemeentes en de wet natuurbescherming.

Dit is hoe we een project aanpakken (maar er is nog veel meer mogelijk):

We starten met een locatieanalyse waarbij we de lokale ecologie en de kansen voor een betere leefomgeving in beeld brengen.

We inspireren hoe met de natuur positieve impact gerealiseerd kan worden, creëren een visie en geven praktisch toepasbaar advies aan de architecten.

We ontwerpen samen met de (landschaps)architecten natuur-inclusieve maatregelen om de gewenste impact te realiseren.

In het natuurplan laten we zien hoe je met iedere ontwikkeling positief gaat bijdragen aan meer biodiversiteit en een gezonde, groene leefomgeving voor mens en dier. Dit kunnen we ook voor je monitoren over tijd.

Locatie-analyse en kansenscans
Lees meer
Natuur-inclusief projectadvies
Lees meer
Natuurinclusief ontwerpen
Lees meer
Previous
Next

Wat wij toevoegen aan gebiedsontwikkelingen en bouwprojecten:

Als woningcorporatie hebben we veel impact op de gebouwen en leefomgeving van onze huurders. Duurzaam en natuurinclusief ontwikkelen vormt de toekomst. We gunnen alle corporaties hier kennis in op te doen en er mee aan de slag te gaan. Het team van Nest kan daar zeker bij helpen!
Nathalie van Hoeven - Eigen Haard
Nathalie van Hoeven
Sr. Acquisiteur en Ontwikkelaar bij Eigen Haard
I've learned a lot about nature when working together with Ingrid on a project development in Amsterdam. It made me discover new aspects of nature-inclusive design that can bring a lot value to the build environment both socially and sustainably. Nature should always come first to be fully integrated with architecture.
Franck Fdida - Henning Larsen
Franck Fdida
Associate Design Director at Henning Larsen

Onze opdrachtgevers en projecten

We werken graag met ontwikkelaars en gebiedsontwikkelaars die groene en biodiverse leefomgevingen willen realiseren en die positief willen bijdragen aan een gezonde en groene gemeente door natuurinclusief te bouwen. We zijn ook dol op (landschaps)architecten die meer willen doen voor de biodiversiteit dan alleen wat moet vanuit de wet natuurbescherming en worden blij van gemeentes die een helder natuurinclusief beleid en duidelijke doelstellingen willen opstellen.

Dit zijn enkele van onze klanten waar we reuzetrots op zijn. We zetten jou er ook graag bij!

terreineigenaren en gebiedsmanagers

Natuur-inclusieve gebiedsontwikkeling

Bij gebiedsontwikkelingen en voor terreineigenaren maken we een natuurplan met de kansen voor biodiversiteit en natuur-inclusieve ontwikkeling daarin concreet gemaakt. Vervolgens helpen we bij iedere ontwikkeling om de plannen tot uitvoer te brengen en positieve impact op de leefomgeving voor mens en dier te maken.

Ontwikkelaars en architecten

Natuurinclusief bouwen & projectontwikkeling

Voor projectontwikkelaars en architecten verzorgen we ecologische locatie-analyses (desgewenst met quickscan voor de Wet natuurbescherming), brengen we de natuur-inclusieve kansen in kaart en adviseren we architecten hoe natuurinclusief te ontwerpen.

Gemeentes, provincies en onderzoekers

Beleid, uitvragen, inspiratie en natuurinclusief onderzoek

Met gemeentes ontwikkelen we natuurinclusief beleid en maken we inspiratiegidsen voor ontwikkelaars en architecten. Daarnaast doen we onderzoek samen met verschillende partners.

Presentatie Natuurinclusief Bouwen - Blauwhoed ontwikkelaars - Nest Natuurinclusief

kennis delen

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen

We delen onze kennis op het gebied van natuurinclusief bouwen op onze Kennis en tools-pagina. Daar vind je o.a. de verschillende natuur-inclusieve puntensystemen van gemeentes, de richtlijnen voor natuurinclusief ontwerpen per diersoort en onze checklist met het Bouwbesluit voor de dieren. 

Op onze Nest Natuurinclusief linkedin-pagina delen we allerlei voorbeelden en tips over natuurinclusief bouwen, op Gebiedsontwikkeling.nu publiceerden we meerdere artikelen waaronder een “Spoedcursus Natuurinclusief Ontwikkelen”.

Zo proberen we het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken om natuurinclusief te bouwen en iedere projectontwikkeling en gebiedsontwikkeling als kans te zien om waardevolle natuur toe te voegen aan de gebouwde omgeving.

persoonlijk contact

Nieuwsgierig?

Kun je wel een vogel met een bouwhelm gebruiken? Heb je een concreet natuurinclusief vraagstuk of wil je een keer vrijblijvend kennismaken? We gaan graag samen aan de slag. Neem contact op!

Samen met Nest realiseer je waardevolle natuur voor mens en dier in de gebouwde omgeving.

Meer weten over wat je kunt doen om natuurinclusief te ontwikkelen? Download het stappenplan en de checklist.

Wat wij doen

Onze naam is veranderd van Nest architect voor de dieren naar Nest Natuurinclusief

Neem contact op met Nest​

Wil je meer weten over natuurinclusief ontwikkelen of advies voor een project? Neem contact op!

Nest Natuurinclusief bouwen en ontwerpen favicon

Gratis stappenplan en checklist
natuurinclusief ontwikkelen

Wil je weten welke stappen je kunt nemen om natuurinclusief te ontwikkelen? Vul je naam en emailadres in en download het gratis stappenplan en de checklist.